Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Arthur Surmont

Arteveldehogeschool verleidt globetrotter: Arthur Surmont komt naar België om te studeren

Globetrotter Arthur Surmont, 22 jaar, heeft ondanks zijn jonge leeftijd al op heel wat continenten zijn voetstappen gezet. Van Brugge naar de Verenigde Staten, terug naar België, vervolgens naar Hongarije, China, dan weer naar de Verenigde Staten, om tenslotte terug te keren naar het land waar alles voor hem begon: België.

Lees hieronder hoe Arthur Surmont, student International Business Management aan Arteveldehogeschool heel open zijn ervaringen deelt met Olana Bauwens, Marketingspecialiste op de dienst Internationaliseringsbeleid van dezelfde hogeschool.

Kan je wat meer vertellen over je buitenlandse ervaringen en je achtergrond?

Ik heb er al een heel traject opzitten sinds mijn prille jeugd. Toen ik twee jaar was kreeg mijn mama een jobaanbieding in de Verenigde Staten en zijn we verhuisd naar New York. In de kleuterklas heb ik daar dan Engels geleerd. Na verloop van tijd kregen mijn ouders opnieuw een interessant jobaanbod in België. Ik was toen 7 jaar.

Het jaar voor ik naar de middelbare school ging, vroeg mijn mama of ik het zag zitten om te verhuizen naar Budapest, Hongarije. In het begin twijfelde ik enorm omdat ik mijn vrienden dan moest achterlaten. Ik had immers nog nooit zo lang op dezelfde plaats gewoond. Maar mijn ouders overtuigden mij al snel dat dit echt wel een ‘once-in-a-lifetime experience’ zou zijn.

In het midden van mijn middelbare studies zijn we verhuisd naar China.

En niet veel later was er alweer verandering op til! We verruilden China voor de Verenigde Staten waar mijn beide ouders elk in een verschillende staat aan de slag konden.

Ik rondde mijn middelbare studies af bij mijn papa in Philadelphia.

Nadien, ja je kan het al raden, ben ik naar België teruggekeerd om mijn bachelordiploma te behalen.

Waarom heb je ervoor gekozen in België te studeren?

Eerst en vooral omwille van het financiële aspect. Studeren in Amerika kost enorm veel geld, we spreken hier toch over bijna de waarde van een huis. Mijn ouders adviseerden mij om verder te studeren in België waar het onderwijs toch heel wat betaalbaarder is. Ik mocht zelf beslissen, en ik dacht bij mezelf dat ik België misschien toch wel eens moest proberen, zeker omdat het Belgisch onderwijssysteem ook echt wel goed is. Mijn ouders hebben in België gestudeerd en als ik zie wat ze bereikt hebben is dat echt iets om naar op te kijken.

Waarom heb je gekozen voor Arteveldehogeschool?

Eerst heb ik aan UGent gestudeerd maar dit voldeed niet aan mijn verwachtingen. Na anderhalf jaar uitzoeken wat ik graag wou doen en wat bij mij zou passen maakte mijn zus mij attent op de opleiding International Business Management. Ik voelde mij er onmiddellijk toe aangetrokken omdat het een Engelstalige opleiding is, én bovendien internationaal georiënteerd.

Ze waren ook heel behulpzaam en flexibel tijdens het inschrijvingsproces, wat ik enorm apprecieerde.

Waar had je het moeilijk mee gedurende je buitenlandse ervaringen?

Het moeilijkste was denk ik het verhuizen van Hongarije naar China. Ik was in mijn tienerjaren en maakte gedurende mijn buitenlandse ervaringen gemakkelijk vrienden, zeker omdat ik op een internationale school zat. Het was voor iedereen nieuw en de meesten waren ook heel erg open. Dat is echt een must tijdens een buitenlandse ervaring. Voor mij was dit geen probleem maar sommige anderen ervaarden dit wel als een ‘struggle’.

Wat waren de grootste uitdagingen toen je terugkwam naar België?

In het begin vond ik het moeilijk om terug te integreren omdat ik de gewoonte had omringd te zijn door medestudenten die heel open zijn en waarmee het gemakkelijk vrienden worden was. Ik herinner mij nog dat na de eerste lessen aan de UGent iedereen in spontane groepjes stond en ik alleen. Dat vond ik heel erg moeilijk.

In mijn opleiding aan Arteveldehogeschool was dit echter niet het geval. Daar was iedereen verplicht om Engels te praten met elkaar en in groepen te werken. Dat maakte het veel gemakkelijker om een band op te bouwen met medeklasgenoten.

Welke skills heb je verworven gedurende je buitenlandse ervaring en welke gedurende je opleiding International Business Management?

Mijn sterktes zijn talen, sociale vaardigheden, openheid en bereidwilligheid, maar deze werden pas echt aangescherpt tijdens mijn opleiding International Business Management.

In het tweede jaar hadden we bijvoorbeeld het vak Professional communication skills en dat was zelfs voor iemand die opgegroeid is met de Engelse taal een enorm waardevol vak. De structuur van de klasgroepen zorgde er ook voor dat we enorm veel van elkaar konden leren op verschillende vlakken.

Hoe zie jij je toekomst?

Mijn doelstelling was altijd om terug naar het buitenland te gaan. Ik hou van België, de cultuur, de sport, het eten, … en als ik ergens ben zal ik België ook altijd verdedigen, maar toch voel ik mij het meest comfortabel in het buitenland. Sommige culturen spreken mij gewoon meer aan omdat ik ze beter begrijp. Mijn ervaring in België heeft er zeker voor gezorgd dat ik de skills die ik al had heb kunnen versterken, wat mijn toekomstige ervaringen in het buitenland gemakkelijker zullen maken.

Door mijn diploma International Business Management heb ik enorm veel opties. Tijdens mijn zoektocht naar een stageplaats sprak ik mijn netwerk aan en werd het inderdaad bevestigd dat ik heel wat mogelijkheden heb met mijn diploma.

Ook als ik kijk naar de functies en sectoren waar mijn klasgenoten hun stages doen wordt dit bevestigd. Mijn diploma biedt zelfs nog meer mogelijkheden dan ik oorspronkelijk dacht. De richting die ik zal uitgaan is nog afhankelijk van mijn stage in Noorwegen. De farmaceutische industrie ligt het meest voor de hand omdat mijn ouders erin tewerkgesteld zijn. Maar ik grijp iedere kans die ik krijg, dus we zien wel wat de toekomst in petto heeft voor mij.

Momenteel lijkt marketing mij erg interessant. Tijdens mijn opleiding International Business Management lag de focus enorm op sustainability, dus ik denk dat ik misschien wel die richting zou kunnen uitgaan, maar als er bijvoorbeeld iets op mijn pad komt in de financiële sector dan is dat zeker ook een optie. Dat is net het voordeel van mijn diploma.

Heb je nog tips voor toekomstige studenten die dit lezen en twijfelen om naar België en meer specifiek aan Arteveldehogeschool te komen studeren?

“BE OPEN”. Klinkt gemakkelijk maar toch, open zijn is meer dan iets dat je doet. Het is een mindset. Het is niet alleen de bereidheid om dingen te doen maar ook om dingen te horen, te voelen, om risico’s te nemen en kansen te grijpen. De buitenlandse ervaring van sommige medestudenten liep soms moeilijker dan verwacht net omdat ze die eerste stap niet durfden zetten. Als het moeilijk loopt, weet je, dan heb je nog steeds een prachtige ervaring waar je zoveel van leert. Arteveldehogeschool heeft ook enorm veel faciliteiten om je over de drempels heen te helpen en te steunen daar waar nodig. Ik wens iedereen een ervaring als de mijne toe!

Droom jij van een internationale carrière? Reiken je ambities verder dan de grenzen van je land? Ontdek dan onze internationale bacheloropleidingen.

  • International Business Management
  • International Organisation and Management
  • International Communication Management
  • International Graphic and Digital Media
Auteur:
Olana Bauwens, Marketingspecialiste op de dienst Internationaliseringsbeleid, Arteveldehogeschool