Stap voor stap je eigen successieplanning maken
Begin 2024 publiceerde de Vlaamse Raad van het Notariaat een notarieel zakboek, dat je gratis kan downloaden via hun website. Het is een invulwerkboek van 40 pagina’s om voor te bereiden op je laatste levensfase en helpt je naasten om beslissingen te maken wanneer jij het niet meer kan. Een must om in te vullen en op een handige plaats bij te houden, of je nu jong of oud(er) bent. We overlopen kort de verschillende hoofstukken.
Inleiding
Uit het notarieel zakboek: “Tijdens ons leven gaan we allerlei contracten aan, verzamelen we tal van gegevens en staan we met enorm veel mensen in contact. Voor je familieleden is het nuttig, maar soms ook noodzakelijk, om snel een overzicht te hebben over al je gegevens en je vermogen.
Vaak wordt er bij leven ook niet altijd gepraat over de wensen met betrekking tot het levenseinde. Werden er bepaalde voorafgaande wilsverklaringen ingevuld? Wat wil je dat er gebeurt met je huisdieren? Wie mag er mee op doktersbezoek als je ernstig ziek wordt. Voor je naasten is het in moeilijke perioden niet altijd gemakkelijk om je wensen na te gaan.”
Het zakboek bestaat uit twee delen: in het eerste deel pen je je gegevens neer met betrekking tot identiteit en vermogen. In het tweede deel vul je de zaken in die te maken hebben met je gezondheid en je wensen betreffende levenseinde en overlijden. Het is geen bindend document, noch een testament, maar is bedoeld als hulpmiddel voor communicatie met je naasten.
Identiteit en familie
In dit deel vul je basisgegevens in, zoals je identiteitsgegevens, burgerlijke staat, verwijzing naar je huwelijkscontract, gegevens van je werkgever, familie, (ex-)huwelijkspartner, alimentatieregelingen, contactgegevens van naasten, … Dit kan bijvoorbeeld een notaris helpen om iedereen gemakkelijk te bereiken na je overlijden.
Vermogen
In dit deel geef je aan waaruit je vermogen bestaat. Dat zijn bijvoorbeeld binnen- en buitenlandse rekeningen, aandelen/obligaties/financiële producten, pensioenspaarplannen, verzekeringscontracten (bijvoorbeeld groeps- en/of levensverzekering), gegevens van je auto, onroerende goederen in binnen- en buitenland, verhuurde goederen en alle informatie met betrekking tot lopende huurcontracten, vastgezette huurwaarborgen, handelszaken, andere roerende goederen zoals kunstvoorwerpen, lopende leenovereenkomsten en nog veel meer. Er is ook een deel over je passief (schulden): hypotheek, persoonlijke lening, financiering, kredietkaarten, fiscale schulden (BTW, RSZ, …).
Daarnaast zijn een aantal vragen gewijd aan je “wettelijk vermoeden van eigendom”. Bij een overlijden gaat de fiscus na wat er in de laatste drie jaar vooraf in jouw vermogen zat. Dat gaat over verzekeringskapitaal, verkoop van (on)roerende goederen, erfenissen en alle mogelijke soorten van schenkingen.
Ten slotte wordt gevraagd welke documenten reeds via een notaris zijn geregeld: schenking, huwelijkscontract, testament, zorgvolmacht, erfovereenkomst, verklaring van voorkeur (bewindvoerder). Indien je een testament opstelde, duid je aan of dat een notarieel of een eigenhandig testament is en waar de vindplaats van het testament is. Ook een internationaal testament behoort tot de mogelijkheden. Je laat ook weten of het testament werd geregistreerd in het CRT (Centraal Testamentregister).
Jouw zorg
In dit deel detailleer je jouw wensen en richtlijnen wat betreft zorg. Het hoofdstuk begint met basisinformatie, zoals de gegevens van je huisarts en mutualiteit. Daarna kan je aanduiden of je wilsverklaringen aflegde: weigering van behandeling, euthanasie, orgaandonatie, lichaamsschenking aan de wetenschap en meer. Je vermeldt er eventuele vertrouwenspersonen en vertegenwoordigers en duidt aan of je een zorgvolmacht invulde. Ook je eventuele huisdieren worden niet vergeten. Je kan een wens uitspreken over wie de zorg van de huisdieren overneemt.
Uitvaart
Dit deel is misschien wel het grootste houvast voor je nabestaanden. In het hoofdstuk over je uitvaart geef je aan of je wenst gecremeerd of begraven te worden. Er wordt onder andere gevraagd naar een eventueel graf dat al is geregeld, of en waar je een overlijdensbericht wil publiceren, welke begrafenisondernemer je verkiest en heel wat details in verband met de uitvaart. Religieus of niet, welke muziek, andere specifieke wensen, … Hier kan je het allemaal neerschrijven.
Erfenis
Ten slotte geef je nog alle contactgegevens mee voor het regelen van je nalatenschap. Welke familieleden, vrienden en notariskantoor moeten gecontacteerd worden? Wat zijn de gegevens van je advocaat, pensioendienst, mutualiteit, verzekeringsagent, syndicaat, … ?
Ook andere nuttige informatie kan je kwijt, bijvoorbeeld de code van je alarm en wachtwoorden van e-mail en sociale media-accounts. Op welke platformen ben je aanwezig en wil je dat deze verwijderd worden na je overlijden?
Diverse informatie
Om een praktische afhandeling vlot te laten verlopen, kan je ook alle gegevens van je nutsvoorzieningen op één plaats bijhouden: elektriciteit, gas, water, internet, televisie en telefonie. Het notarieel zakboek eindigt met een uiterst handige checklist in verband met de aangifte van je nalatenschap voor je erfgenamen en verdere informatiebronnen.
Izimi
We raden iedereen aan om een gratis digitale kluis aan te maken via Izimi. Hierin kan je al je belangrijke documenten uploaden; van contracten, paswoorden, overzichten van vermogen tot je testament en richtlijnen voor je begrafenis. Je kan vertrouwenspersonen, bijvoorbeeld familieleden of je notaris, toegang geven; zowel tijdens je leven als na je overlijden.
Download je eigen invulbaar notarieel zakboek op notaris.be. Een digitale kluis kan je aanmaken via izimi.be of door de app Izimi te downloaden op je smartphone.