Overslaan en naar de inhoud gaan
x

Om alle tijdschriften te kunnen bekijken moet je geregistreerd zijn op onze website.

Inloggen   Registreer je nu

INHOUD
Eerste woorden 1
Woord van de voorzitter 3
Muziek 4
Buitenlands vastgoed 6
Activiteiten 9
Schotse whisky 10
Topbedrijf 12
Culturele tenoren 14
Juridisch 16
Verzekeringen 17
Digital nomad 18
Historische Vlamingen 21
Consulair 22
Medische kunst 24
Wijnbouw 26

DOSSIER JONGE WERELDBURGERS
Herkomst en identiteit bij third culture kids 28
Identiteitsstrijd 32
Internationale school 34
Digitale school 35
Wereldwijd opvoeden 36
De twee kanten 38
Column 41


Lees hier alvast het editoriaal van onze hoofdredacteur Koen Van der Schaeghe

Jonge wereldburgers

Third culture kids worden ze genoemd, kinderen en jongeren die opgroeien in een regelmatig wisselende omgeving waarvan de cultuur daarenboven niet die van hun ouders is. It’s our way of life, zeg je als ouder over een buitenlandse loopbaan, maar je bepaalt er wel de toekomst van jouw eventuele kinderen mee. Want zij moeten volgen en hebben op jonge leeftijd geen inspraak. Een verhuis naar het buitenland verbreedt de kijk op de wereld en dat geldt zeker voor kinderen. Hun identiteit wordt een stuk een universeler. Zonder de beslissing van hun ouders zou het leven van expatkinderen er helemaal anders uit gezien hebben.

De interessesfeer van expatjongeren is groot, beïnvloed door hun wereldwijd verspreide vrienden. Maar het begrip thuiskomen is hen soms vreemd. België kennen ze vaak enkel als een vakantiebestemming. Ze betreuren dat daarom niet, maar ze hebben soms wel het gevoel iets te missen. Wat doet dat met opgroeiende tieners? In welk land zien zij hun toekomst? Hoe kijken zij vandaag naar hun roots? Steevast is een eerste vraag overal en altijd: ‘Van waar kom je?’ Jonge wereldburgers hebben vaak geen antwoord. Je hebt dan wel een Belgisch paspoort, maar wat betekent dat? Vlaanderen is slechts thuis omdat er familie woont. Wie opgroeit in het buitenland, voelt zich veel gemakkelijker elders thuis, maar mist soms ook een echt anker.

Third culture kids zijn vooral niet beperkt in hun visie op de wereld. Normen en waarden bijvoorbeeld worden vanuit verschillende invalshoeken bekeken, wat hen een bredere kijk op de wereld oplevert. Ze beschikken over een groter aanpassingsvermogen, zijn vaker veerkrachtig en nieuwsgierig, en tonen een bovengemiddelde dosis lef. Bovendien zijn expatjongeren doorgaans goed in het maken van nieuwe vrienden en nemen ze snel nieuwe gebruiken in zich op. Het maakt hen sneller volwassen. En dan hebben we het nog niet eens over de voordelen van het leren van een nieuwe taal en het zich onderdompelen in een nieuwe cultuur

Als ouder is het cruciaal om te begrijpen dat de persoonlijkheid van kinderen gevormd wordt door het frequent verhuizen. En dat beïnvloedt het opvoeden in een omgeving die ook voor de ouder meestal onbekend is. Herhaaldelijk wordt gefocust op de uitdagingen of de moeilijkheden waarmee expatjongeren worstelen. Wanneer vaker wordt verhuisd, gaat het om het continu moeten wennen of het aangaan van nieuwe relaties en taalverwarring. Maar niettemin geven veel terugkijkende third culture kids aan dat ze ondanks dergelijke moeilijkheden geen andere jeugd zouden gewild hebben. Over het omarmen van het wereldburgerschap stelden we in deze editie een gevarieerd dossier samen. Lees verder om erachter te komen hoe je kinderen kan helpen te navigeren door de cultuur van het gastland.