Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Tina Heyninck

In Beijing is alles constant in beweging

Kersvers VIW-vertegenwoordiger Tina Heyninck woont intussen anderhalf jaar in Beijing met haar man Chris en hun drie kinderen. Chris werkt er als sportief directeur voor de Chinese Football Association, zij voelt zich intussen als een vis in het water in de hoofdstad van China. “De lente is zo mooi in Beijing!”

Carrière

“Op mijn 22ste werd ik verkozen als gemeenteraadslid. In mijn korte politieke carrière was ik schepen van lokale economie, huisvesting, burgerlijke stand en bevolking. Na vier jaar kreeg Chris een aanbod om in Griekenland als voetbaltrainer te gaan werken en we vertrokken samen. Ik heb goeie herinneringen aan dat land, vooral omdat onze jongste zoon er werd geboren. Daarna woonden we nog in Friesland en keerden toen een tiental jaar terug naar België.

Omdat ze haar politieke functie niet langer kon uitoefenen, ging ze zich verdiepen in voeding en gezond leven. Negen jaar lang was ze zelfstandig afslankcoach. Tot vorig jaar, toen het avontuur in Beijing begon.

“Chris had in België als sportief directeur de Rode Duivels begeleid in het wereldkampioenschap in Rusland. Dat ging niet ongemerkt voorbij en hij kreeg als eerste persoon in de Chinese voetbalgeschiedenis een functie aangeboden als sportief directeur bij de Chinese Football Association. Het mooie Oosten sprak ons meteen enorm aan. “

Beijing

“Wat me vooral opvalt is dat in Beijing alles sneller gaat. Het tempo ligt gewoon hoger. De mensen zijn er voortdurend in beweging of onderweg. Wij hebben zelf geen auto maar gebruiken heel vaak het openbaar vervoer. Ook het gebruik van Didi (de Chinese Uber) is praktisch, veilig en goedkoop.

In China geldt een nultolerantie voor drinken en rijden. Daarom staan er aan de restaurants mensen met gemotoriseerde elektrische fietsjes. Ze vouwen hun fietsje op, leggen het in de koffer van de wagen en rijden je dan naar huis. Allemaal heel handig. Het stoort me dat er in Vlaanderen nog steeds met een glaasje teveel op wordt gereden.

Ook gebouwen en wegenwerken worden in een recordtempo afgewerkt. In Beijing vind je eigenlijk een beetje van alles. Er is veel cultureel erfgoed. De vele tempels (Hutongs), de Verboden stad en de Chinese muur zijn daar mooie voorbeelden van. Ook het groene aspect is heel aanwezig. Er zijn talrijke parken en in bijna elke wijk worden er nieuwe parken aangelegd. Er worden heel wat bomen rond Beijing aangeplant. Verder vind je hypermoderne gebouwen, restaurants en bars met de vleet en heel moderne winkelgebieden en winkelcentra. Echt voor elk wat wils!”

Onderwijs

“Onze jongste zoon Emiel is 13 jaar en gaat naar een internationale school. Alles is Engelstalig en hij leert er ook Chinees. Hij volgt er les met leerlingen van 66 verschillende nationaliteiten. Het mondiale aspect geeft hem zo’n open kijk op de wereld. Ze staan ook echt voor in het aanbieden van e-learning, wat in deze periode handig van pas komt! Met Chinees Nieuwjaar waren we op vakantie in Dubai. We kregen toen de bericht dat scholen en bedrijven de deuren sloten en zijn daarom naar België teruggevlogen. Ondertussen is Emiel nu bezig aan zijn 7e week afstandsonderwijs en dat lukt aardig.”

Op zaterdag werk Tina als onderwijsassistente bij de Nederlandse school ‘De Rode Leeuw’. “Echt leuk om die kindjes bezig te zien. Het is zo belangrijk dat kinderen in een ander land de thuistaal van moeder of vader kennen.“

Aftellen voor terugkeer

Tina weet nog niet wanneer ze terug naar huis kan vertrekken en begint Beijing te missen tijdens de periode in België.

“De lente is zo mooi in Beijing. Na een lange koude winter lijkt het dan alsof de natuur ineens ontploft. De bomen krijgen heel snel blaadjes en in de parken zie je prachtige bloesems. Wat ik momenteel heel erg mis zijn de wandelingen op de Chinese muur, het kuieren in die prachtige stad, het contact met de mensen, genieten van een fantastische maaltijd, mijn lessen Chinees en traditionele Chinese geneeskunde. Maar vooral wil ik gewoon terug naar mijn normale leven daar… China is echt een prachtig land!”

Auteur:
Anne Cruyt