Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Charlotte

Nairobi, een stad in ontwikkeling

De “Big Five”: met een beetje geluk kan je ze allemaal bezichtigen in Kenia, een land in Oost-Afrika dat met zijn meer dan 50 nationale parken een zeer populaire toeristenbestemming is. Maar volgens wereldburger Charlotte de Ridder heeft Kenia veel meer te bieden dan enkel de safari’s.

De wereld ontdekken werd haar al van jongs af aan geleerd door haar ouders, die als strategieconsultants hun kinderen meenamen op ontdekking in de wereld. “Op mijn tweede ben ik naar Frankrijk verhuisd en ik heb tijdens mijn humaniora ook in Singapore gewoond. Op mijn zeventiende ben ik dan in Engeland gaan studeren, waarna ik de wereld ben blijven ontdekken.”

Na haar studies kwam ze in contact met jongerenorganisatie AIESEC, die haar op uitwisseling stuurde naar Mexico. Maar dat bleek niet genoeg ‘buitenland’ te zijn voor Charlotte. “Ik wou eigenlijk een project doen in het buitenland, nog meer het buitenland dan het buitenland (gelach) en toen hebben ze me uiteindelijk ook naar Kenia gestuurd om te helpen bij verschillende universiteiten.”

Momenteel woont en werkt ze al zeven jaar in Nairobi als CEO van haar bedrijf ‘Yusidi’. Dat helpt jongeren met het opbouwen van werkervaring en het vinden van een job, waarbij ze de jongeren van begin tot eind coachen. “Ik heb altijd wel een passie rond onderwijs en jongerenwerkgelegenheid gehad. Hiervoor was Kenia een interessante optie op professioneel vlak. Hier hechten ze veel belang aan de gemeenschap, ze zijn zeer sociaal en willen steeds helpen. Ik was daar zeer van onder de indruk en wilde er graag langere tijd wonen” vertelt Charlotte.

 

The Yusidi team
Het team van Yusidi

 

De laatste zeven jaar zag Charlotte enorme vooruitgang en veranderingen in Kenia. Hierdoor vindt ze de representatie van Kenia en bij uitbreiding Afrika in de wereldwijde media zeer onterecht. “Er is natuurlijk nog altijd corruptie. Dat gaat zeer diep in veel culturen, dat krijg je niet gemakkelijk weg. Maar de conflicten en instabiliteit die de media graag van Afrika en Kenia toont, vind je enkel op specifieke plaatsen in het Noorden, bijvoorbeeld aan de kust bij Somalië. Nairobi zelf is heel ontwikkeld als stad, met bijvoorbeeld een breed scala aan internationale restaurants.

Een Keniaanse vriend van mij zei eens: ‘Altijd als er een conferentie is over Afrika of Kenia is het beeld een giraf, een baobabboom of een verdrietig kindje om geld op te halen. Dat geeft het gevoel dat het enige dat wij hebben de natuur voor toeristen is. Terwijl wij zoveel meer te bieden hebben; wij hebben zoveel innovatie, zoveel mooie gebouwen en zoveel intellectuele capaciteit.’ Dat soort beeldvorming creëert een gevoel van inferioriteit.”

Volgens Charlotte wordt er voor ondernemers vooruitgang geboekt. “Tegenwoordig kan je gewoon online een business starten zonder enige lokale contactpersonen, er wordt ook veel meer gekeken naar investeren in startups en innovatieve projecten. Ikzelf heb nog altijd dezelfde functie als toen ik begon met het bedrijf maar ondertussen is er zoveel veranderd en zijn er zoveel meer opportuniteiten. Het is echt een interessante periode waar we nu in leven.”

Makkelijk is het natuurlijk niet om mensen met een andere achtergrond, cultuur en idealen te coachen, maar dat is voor Charlotte geen probleem. “Als manager mag je niet in het bedrijf komen met de gedachte dat je het allemaal weet. Je moet vragen aan de mensen welke manager je voor hén moet zijn. Zo word je de manager die mensen nodig hebben. Daarvoor is een open mindset zeer belangrijk.”

Beluister nu

soundcloud Spotify Apple podcasts

Auteur:
Ingmar Vanhooren