Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Kids-ID

Identiteitskaart voor kinderen onder de 12 jaar (Kids-ID) in het buitenland

Ouders kunnen een Kids-ID aanvragen voor hun Belgische kinderen jonger dan 12 die in het buitenland wonen en ingeschreven zijn in een beroepsconsulaat.

Een identiteitskaart voor kinderen onder de 12 of Kids-ID is geldig voor 3 jaar, ook in geval van verhuis naar een andere beroepspost of naar België. Ze verliest haar geldigheid als ze wordt gemeld als verloren of gestolen, of als de foto niet meer op de houder lijkt.

Hoe aanvragen?

Sinds 21 juni 2021 moet een ouder en zijn/haar kind (van 6 jaar of ouder) voor een Kids-ID in persoon en op afspraak naar het beroepsconsulaat komen. De kostprijs (zonder verzendingskosten) bedraagt 10 euro. Vooraf stuur of mail je daartoe een ingevuld afspraakformulier naar het consulaat. Voor kinderen jonger dan 6 jaar kan je de Kids-ID per briefwisseling aanvragen aan het consulaat.

Je kan een Kids-ID ook (in persoon, dus het kind vergezeld door de ouders) aanvragen bij de Belgische gemeente waar je het laatst ingeschreven was. Ben je in België geboren maar heb je er nooit gewoond, dan kan je terecht bij je Belgische gemeente van geboorte. En heb je als persoon met Belgische nationaliteit nog nooit in België gewoond en ben je er zelfs niet geboren, dan kan je de Kids-ID in om het even welke Belgische gemeente aanvragen.

Hou voor aanvragen in de gemeente wel rekening met een hogere kostprijs, zo rond de 100 euro. De gemeente ontvangt de kaart en de pukcode uiterlijk 2 werkdagen later. Je kan de kaart dan onmiddellijk bij de gemeente activeren.

Activatie

Je kan als ouder de Kids-ID van je kind activeren in een beroepsconsulaat in het buitenland of in een Belgische gemeente zolang je kind nog geen 12 jaar is. Je kind hoeft er dan niet bij te zijn.

De ‘certificaten’ van een Kids-ID kunnen niet langer geactiveerd worden voor kinderen jonger dan 12 jaar. Dat kan wel bij kinderen van 12 jaar of ouder, maar enkel in hun aanwezigheid. Ze moeten zelf de kaart inbrengen in de kaartlezer en de pukcode inbrengen. Na activatie van de certificaten kan je kind toegang krijgen tot de online diensten van Belgische overheden, tenminste als die toegang bieden voor -18 jarigen.

Handig: dienst ‘Hallo ouders’

De Kids-ID kan je helpen je kind makkelijk terug te vinden als het verloren loopt. Op de kaart staat namelijk een telefoonnummer dat 24u/24 en 7d/7 bereikbaar is. Elke persoon die je kind aantreft, kan daarmee jou of een vertrouwenspersoon vlot contacteren. Alle nodige info vind je terug bij Hallo Ouders

Meer details?

De identiteitskaart voor kinderen onder de 12 jaar (Kids-ID)

Auteur:
Diplomatie Belgium - Dienst Buitenlandse zaken