Overslaan en naar de inhoud gaan
x
David Vermylen

Wonen in Londen, werken in Vlaanderen

Sinds een jaar ongeveer pendelt David Vermylen (42) voor zijn werk bij aardoliebedrijf BP wekelijks tussen Londen en Geel. Doorgaans vertrekt hij dinsdagochtend met de eerste vlucht naar België en komt donderdagavond met de laatste vlucht terug naar zijn gezin in Engeland. Een uitdagend regime, zeker met een tweejarig dochtertje, maar wel een mooie ervaring.

David werkte al langer in Londen, in 2000 ging hij voor een mooie jobopportuniteit in de Londense wijk Fulham wonen. Wat een niet vanzelfsprekende aanpassing met zich meebracht. “Ik denk dat het wel wat aarde in de voeten heeft om je thuis te voelen in Londen. Zo’n één à twee jaar om te acclimatiseren en gewoon te geraken aan de chaos en drukte.” Na die aanpassingstijd vallen de vele positieve aspecten van Londen des te meer op. “De mensen zijn hier vooruitstrevend en het zijn voortrekkers in hun specialisatie, kijk maar naar technologie, kunst en business.”

Werkmentaliteit

De job bij BP leek David op het lijf geschreven. “Het is een mooi voorbeeld dat het Nederlands toch belangrijk kan zijn. Het bedrijf zocht iemand met een bepaald profiel, en daarbij was kennis van het Nederlands een belangrijke vereiste.” Natuurlijk merkt David op zijn werkplaatsen in Londen en Geel verschillen die verder gaan dan enkel de taal, ook al is het hetzelfde bedrijf. “Ik heb de indruk dat de Engelse mentaliteit net iets minder hiërarchisch is. Een Engelse baas zal niet snel een eigen kantoor of groter bureau hebben. De toegankelijkheid is vrij hoog en je baas uitdagen voelt minder gevaarlijk in Engeland dan in België. Ook een fout maken kan in Engeland al gemakkelijker door de beugel dan op Vlaamse bodem.”

Organisatie

België ligt niet onnoemelijk ver van Engeland, toch komt er organisatorisch wat bij het pendelen kijken. “Ik ben vaak bezig met het treffen van regelingen voor vervoer en een slaapplaats. De dagen die ik in België werk, dat zijn twee tot drie dagen per week, verblijf ik soms op hotel of bij familie.” Op een dinsdagochtend om 6u40 op het vliegtuig stappen is voor David geen rariteit. Op vlak van sociale zekerheid en belastingen brengen zijn professionele bezigheden in twee landen gelukkig geen extra papierwerk met zich mee. “Ik heb een Engels contract bij één bedrijf met zijn hoofdzetel in Londen, dus ik betaal alle lasten gewoon in Engeland.”

Uitdagend regime

Dat het geen voor de hand liggend werkregime is, dat is duidelijk. Toch zijn er heel wat mensen in gelijkaardige situatie en volgens David is het ook zeker haalbaar. “Het is niet iets dat je voor de rest van je leven wil doen. Maar in een bepaalde rol in een bedrijf wordt er van je verwacht te reizen. Vroeger reisde ik ook vaak, toen was het minder gepland en met minder regelmaat.” De situatie heeft ook andere voordelen. De voorbije jaren kwam David heel weinig op bezoek in België, nu kan hij wekelijks contacten onderhouden met familie en vrienden. “Je raakt het wel gewoon. Maar als iemand van je gezin ziek is bijvoorbeeld, dan voelt het toch soms zwaar om uit Londen te vertrekken.”

Gezinsleven

David leerde zijn Spaanse vrouw op het werk kennen. Dat ze elkaar hebben, was voor beiden een mooie reden om in Engeland te blijven. David werkt enkele dagen in België, terwijl zijn vrouw met hun dochter in Londen blijft. “Die dagen probeer ik te compenseren wanneer ik terug bent. Maar die compensatie heeft wel als effect dat ik andere activiteiten moet laten vallen. Ik probeer ook zo veel mogelijk werk gedaan te krijgen op de dagen dat ik in België ben, zodat ik het terug in Londen minder druk heb.” Als David te lang weg blijft, zal hij het merken aan zijn tweejarig dochtertje. “Ze is nu op een leeftijd dat ze het meer en meer beseft wanneer ik er niet ben. Dat begint toch wat vervelend te worden. Ik herinner me een keer dat ze me een kwade blik gaf, waarmee ze wilde communiceren dat ik te lang was weggeweest. Als ze ’s avonds om een uur of acht iemand hoort aankomen, dan loopt ze wel eens naar de deur in de hoop dat ik het ben. Voorlopig kan ze het wel aan me een paar dagen te missen.”

Of het moeilijk is om als buitenlands koppel in Engeland te integreren? “In bepaalde zones van Londen wonen er zo veel nationaliteiten samen dat je jezelf al meer als norm begint te beschouwen en de Engelsen als uitzondering.” Een verhuis naar bijvoorbeeld zijn vrouw haar geboorteland Spanje, sluit David niet uit, hoewel dat van verschillende factoren afhankelijk zou zijn. “De jobmarkt in Spanje is niet goed, mocht dat ooit veranderen, dan zou een verhuis gemakkelijker worden, maar dat staat zeker niet in de planning.” Nog één tip van David om succesvol te pendelen: “Onderschat het niet!”