Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Validering niet-Europees vaccinatiecertificaat

Validering niet-Europees vaccinatiecertificaat

Hoe kan u als Belg (maar niet resident in België) uw niet-Europees vaccinatiecertificaat laten valideren in België voor het bekomen van een Europees certificaat en het Covid Safe Ticket. Het is een vraag die leeft bij een toenemende groep landgenoten in het buitenland. Zeker met de aankomende feestdagen in zicht. Want dat is voor veel landgenoten in het buitenland dé periode waarin ze tijdelijk terugkeren naar België.

Met de aankomende feestdagen in zicht, die voor vele landgenoten in het buitenland dé periode zijn waarin ze terugkeren naar België, stelt dit velen voor een torenhoog vraagstuk. Zeker nu het Covid Safe Ticket steeds vaker voorgelegd zal moeten worden als toegangsbewijs.

COVID-19-vaccinaties die toegediend werden in het buitenland kunnen enkel worden geregistreerd op expliciet verzoek van een landgenoot. Het registreren gebeurt door de behandelde arts (meestal een huisarts) op basis van de bewijsstukken die ter beschikking zijn.

Er wordt het volgende onderscheid gemaakt:

  1. Ik ben (deels) gevaccineerd met een EMA-goedgekeurd vaccin
     

    Personen die in België verblijven en die in het buitenland gevaccineerd werden met een vaccin dat goedgekeurd is door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) of met het Covishield-vaccin kunnen hun vaccinatie laten registreren door een huisarts in de centrale vaccinatiedatabank. Bent u reeds volledig gevaccineerd (dosis 1/1 of 2/2)? Dan is een vaccinatiecertificaat van volledige vaccinatie voor u beschikbaar 2 tot 3 dagen na de registratie door de huisarts.

    Bent u nog niet volledig gevaccineerd? Neem na de registratie door de huisarts contact op met uw plaatselijk vaccinatiecentrum om uw vaccinatieschema te vervolledigen.

  2. Ik ben (deels) gevaccineerd met een vaccin dat (nog) niet is goedgekeurd door het EMA
     

    Verblijft u in België en ontving u in het buitenland een vaccin dat niet in België wordt toegediend (vb. Sputnik V of Sinovac)? Dan kunt u dit vaccin laten registreren door uw huisarts. Nadien neemt u contact op met uw plaatselijk vaccinatiecentrum. Zij zullen een volledig vaccinatieschema voor u opstellen, vanaf 4 weken na de laatste toediening van uw buitenlands vaccin. Namelijk 1 dosis Janssen of 2 dosissen Pfizer, Moderna of AstraZeneca. 2 tot 3 dagen na uw volledige vaccinatie is een vaccinatiecertificaat van volledige vaccinatie voor u beschikbaar.

Voorwaarden voor de registratie van uw buitenlands vaccin door de huisarts

Ontving u een vaccin buiten België (1e dosis, 2e dosis of beide)?

U kunt sinds begin juli 2021 ook een vaccinatiecertificaat krijgen wanneer u aan volgende 2 voorwaarden voldoet en uw buitenlandse vaccinatie laat registreren door uw zorgverlener:

  1. u heeft een INSZ-nummer (rijksregisternummer of BIS-nummer) dus
    • OFWEL de Belgische nationaliteit
    • OFWEL uw hoofdverblijfplaats in België
    • OF u bent de partner of het kind van iemand met de Belgische nationaliteit
    • OF u bent de partner of het kind van een persoon met hoofdverblijfplaats in België
    • OF u werkt of studeert in België
  2. u kunt een betrouwbaar bewijs van uw buitenlandse vaccinatie voorleggen (een bewijs van elke afzonderlijke prik is noodzakelijk) met vermelding van het gebruikte vaccin, de toegediende dosis en de datum van vaccinatie.

Belgische huisartsen werden dus op de hoogte gebracht van hoe men buitenlandse vaccinaties kan laten registreren. Dit gebeurt in de databank vaccinnet. Als besis staan hierin enkel de mensen met een woonplaats in België. Maar uw arts kan ug rijksregisternummer toevoegen. Ten laatste 48u later zijn de gegevens ter beschikking en is de registratie ook zichtbaar op de CovidSafe.be App

CONCLUSIE:

Raadpleeg een Belgische huisarts voor uw vertrek naar België of zo snel mogelijk na uw aankomst in België, zodat u spoedig een volledige bewegingsvrijheid hebt in België

Auteur:
admin