Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Vlamingen in Québec

Onderzoek: Vlamingen in Québec

Voor een onderzoeksproject is Prof. Wim Remysen op zoek naar dagboeken die door de Vlaamse emigranten zijn nagelaten en brieven die zij stuurden naar familie en vrienden in Vlaanderen, vanaf het einde van de 19de eeuw. Heeft u zulke stukken op zolder liggen? Uw hulp is welkom!

Sinds het einde van de 19de eeuw zijn heel wat Vlamingen naar Canada geëmigreerd, onder meer naar de provincies Québec, Ontario en Manitoba. In het kader van een onderzoeksproject rond Belgische emigratie in Canada ben ik op zoek naar documenten die getuigen over het leven van deze Vlaamse landverhuizers: wat bezielde hen om naar Canada te vertrekken? Wat vonden zijn van hun nieuwe thuisland en hoe pasten zij zich aan? Was het voor hen belangrijk om Nederlands te blijven spreken of namen zijn snel de taal over van hun nieuwe omgeving? Welke Vlaamse tradities werden er bewaard?

Om antwoorden te vinden op al deze vragen, ben ik op zoek naar dagboeken die door de Vlaamse emigranten zijn nagelaten en naar brieven die zij stuurden naar familie en vrienden in Vlaanderen. Misschien heeft u thuis op zolder wel zo’n oude brieven of dagboeken liggen die gebruikt kunnen worden in het kader van dit project. Mocht dat zo zijn, dan zou ik daar graag meer over te weten komen. Geïnteresseerden kunnen me via email bereiken om hun verhaal te delen: Wim.Remysen@USherbrooke.ca.

Ik ben vooral op zoek naar documenten die getuigen over Vlamingen in Québec, maar alle documenten nagelaten door Vlamingen die naar Canada geëmigreerd zijn, zijn welkom.